tisdag 1 maj 2012

JESUS DÄR UTE BLAND MÄNNISKOR...

LUK. 14 : 1 - 11.
Jesus levde inte bara i lärjungakretsen.
NT  berättar ofta om, hur Jesus gick ut till  människorna, levde ibland dem, deltog i deras högtider, delade deras bekymmer o.s.v.
Jesus fruktade icke att leva där ute bland människorna.
Han var inbjuden till en av de förnämligaste fariéerna.
Han mottog bjudningen och gick. Och det var inte den enda gången han gjorde så. Med detta visade han tydligt, att han visst inte var här för att leva ett isolerat liv eller för att i en ytterst begränsad krets leva fram några år. Han hade kommit hit med tanke på alla.
Han hade ett bestämt ärende till alla. Därför kunde han leva både i lärjungakretsen och utanför densamma.
Jesus hade annars anledning att frukta för människorna omkring sig.
De flesta var hans fiender med en rent fientlig hållning till honom.
Det heter ju i orden vi läst, att de vaktade på honom.
Men med sin skarpsyn genomskådade han dem och förblev i alla situationer frimodig, Inte ens den vanliga anledningen till fruktan som heter andras omdöme påverkade honom. Han var självständig och fri i alla livssituationer, sen fick andra säga vad de ville. Hemligheten till denna frimodiga hållning var hans andliga kraft. Det brann en eld i hans hjärta som intet världsväsende kunde släcka.
Hur ofta har icke vi som kristna fruktat att vara där ute bland människorna. Många gånger har vi isolerat oss, dragit oss undan andra, för att slippa påfrestningarna, som alltid möter i livet där ute.
Eller kanske vi har varit med om det mest ömkliga av allt ömkligt :
Vi är där ute bland människorna och förtiger, att vi vill vara kristna.
om hemligheten till Jesu position var att han var stark, så är hemligheten till vår position att vi är svaga. Svagheten drar sig ofta tillbaka i tysthet.
Denna svaghet tar sig inte sällan uttryck i att vår umgängelsekrets består av likasinnade, som aldrig vaktar på oss eller sätter vår tro på prov. Vi behöver som kristna rustas, så att vi som vår Jesus kan vara var som helst och alltid vara detsamma.
Där ute bland människorna kunde Jesus tjäna och helighålla.
Det var sabbat. Jesus var bjuden till en förnämlig farisé på gästabud.
Dit kom en vattusiktig man och stod framför honom. Nu blir det spännande. Vad skulle ske ? Gjorde Jesus mannen frisk så bröt han mot sabbatsbudet. För en skriftlärd och farisé var det t.o.m. synd att skänka någon tröst på sabbatsdagen.
Men Jesus var och är den store frihetskonungen, som sprängde gamla fördomar och rev sönder bindande stadgar, när de hämmade livet.
Därför är hans första och största åtgärd att göra den sjuke frisk. Han kunde på en gång både både tjäna och helighålla.
Han kunde ge både åt Gud och människor.
Det är till denna frihet vi behöver föras.
Vi är genom Jesus Kristus kallade att leva i frihet.
Den skall hjälpa oss till ett rätt ställningstagande, så att vi på en gång var som helst och när som helst kan både tjäna och helighålla.
Men det är viktigt att vi fattar vad det djupet gäller.
Jesus var radikal och revolutionär men aldrig normlös Det finns en normlös frihet som leder till anarki, liksom det finns en bundenhet till lagbudet som gör livet till en börda. Från båda dessa faror vill Jesus hjälpa oss. Hans undervisning om sabbaten är talande nog.
Jesus bröt där ute bland människorna ner den mänskliga fåfängan och manar till ödmjukhet...Jesus betraktade gästerna. Han såg vad som förekom. Den mänskliga fåfängan firade stora triumfer.
Hänsynslöst går han till verket för att bryta ned denna fåfänga.
Ett enda blir dugligt och gångbart i den mänskliga samlevnaden : Ödmjukheten. Det är ingen vanlig gäst, som denna dag kommit till den förnämlige fariséns hus. Han hörde inte till dessa som " höll god min i elakt spel " Tolerans mot det orätta, vad det än må gälla, var honom främmande. Jesu nedbrytningsarbete av den mänskliga fåfängan är alltfort något verkligt aktuellt. I alla sammanhang finns det gott om fåfänga människor, högmodiga och griniga människor.
En middagsbjudning kan för många vara helt förfelad, om inte placeringen blivit vad man väntat. Så bunden kan en människa vara vid sig själv och yttre ting. Och så fjärran kan också den bekännande kristne vara från den ödmjukhetens kungsväg, där man håller sig själv för ringa och sina medvandrare förmer än sig själv.
Vår Jesus är angelägen att göra oss ödmjuka och små.
I Hans gemenskap blir vi alla små. Och Han säger själv,
att det är den enda vägen till upphöjelse.......

6 kommentarer:

 1. Tusen takk for ditt mektige innlegg søster!!!!!!!
  En velsignelse å lese!!!!!!!

  Ja,til frihet har Kristus kalt oss,og jeg er så glad for at vi har Jesus.
  Det som er så fantastisk,er at vi kan også fryde oss midt i en kamp,eller i sorg.
  Jesus er veien sannheten og livet,og alt makter vi i ham som gjør oss sterk. AMEN!!!!!!!

  Pratet med min lillesøster ikveld.Hun har fått mye cellegift,å har store smerter,og er veldig uvel.
  Men midt oppi dette sier hun.
  Jeg er så glad for at så mange ber for meg.Det er så godt å høre,for hun er ikke Frelst.Hun sier hun tror,men har ikke tatt et standpunkt ennå.
  La oss også be om at både hun og mannen og resten av min familie blir Frelst.
  INGENTING ER UMULIG FOR GUD.
  AMEN OG ET HØYT HALLELUJA!!!!!!!

  Gud velsigne deg og dine søster!!!!!!!
  Hilsen Katthultaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jan Samuel: Tänk...Jesus har gjort oss och kallat oss till frihet. Och med stor frimodighet får vi draga ut till människor och vinna själar för himmelen. / Vi ber att din syster och hennes familj skall bliva både frälsta och helade. Vi förtröttas icke i bönen, för i den ligger makt och kraft. Var välsignade allihop, ty Herren är med eder...Goe klem til dere.

   Radera
 2. Tusen takk Annika!!!!!!!
  Dere er så fantastiske alle sammen,
  og vi er så takknemlig for dere!!!!!!!
  Vi kjenner også at bønnene dere ber til
  vår kjære Frelser gir oss kraft og styrke.
  Må Gud rikelig velsigne dere alle med alt
  godt fra Himmelens land.AMEN!!!!!!!!!!!!!
  Hilsen fra oss på Katthult

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jan Samuel: Vi får ta en dag i sänder. Och Gud är god.AMEN ! Kära hälsningar tillbaka till er alla. Kram !

   Radera
 3. Ja, det är skönt att läsa att Jesus har inte kravet på oss att vi ska bli mäktiga och intelligenta och kunna begripa allt och ligga i framkanten överallt! Nej, tack och lov så vill Han att vi ska vara som barnen, små och ödmjuka, med vår fulla förtröstan på Honom! Tack och lov!
  Gud välsigne dig Annika! Önskar dig en fridfull och go helg!Kramar från mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Myrra: Vi får lägga ned allt vårt eget och våra jag och gå Jesus till mötes precis som barn. Det är det bästa för oss. Ty Hans nåd och kärlek är det enda som vi behöver. Låt Hans vilja ske i våra liv...Ha en underbar Halleluja helg med Herren. Kramar !

   Radera